Τα βήματα για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα της ζωής μας

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Η ζωή μας είναι ρευστή και σπάνια μένει για καιρό στάσιμη και χωρίς εκπλήξεις, ευχάριστες ή δυσάρεστες. Το ζήτημα είναι πώς να μην περιμένουμε μοιρολατρικά την αλλαγή, αλλά να την κάνουμε πράξη όταν αυτό θεωρούμε πως είναι το καλύτερο για εμάς.

Υπάρχουν οι δύσκολες και οι εύκολες μέρες. Οι χαρούμενες και οι θλιβερές στιγμές που μας κυριεύει το άγχος. Πόσες φορές άραγε υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας πως δεν θα επαναλάβουμε μια συμπεριφορά και πως δεν θα ανεχτούμε κάποια άλλη από τρίτους; Πόσες φορές επίσης είπαμε πως από αύριο θα αλλάξουμε τα πράγματα, ενώ τελικά συνηθίσαμε την παρούσα συνθήκη και καταλήξαμε στο γνωστό «δε βαριέσαι»; Συνεχίσαμε στο ίδιο μοτίβο και στο τέλος συνειδητοποιήσαμε πως το να θελήσεις να αλλάξεις ζωή είναι εφικτό, το να το κατορθώσεις όμως είναι το μεγάλο στοίχημα.

Φρούδες υποσχέσεις στον εαυτό μας

Υπάρχουν μέρες που σηκωνόμαστε με δυσκολία από το κρεβάτι για να πάμε στην εργασία μας την οποία οι περισσότεροι κάνουμε κυρίως για βιοποριστικούς λόγους. Κάθε μα κάθε μέρα υποσχόμαστε πως θα κάνουμε το παν για να βρούμε κάτι διαφορετικό και συμβατότερο με το «εγώ» μας ώστε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Έπειτα συμβαίνει κάτι καλό ή απλά η μέρα κυλάει ήρεμα και γυρίζουμε ξανά στη ρουτίνα μας ασφαλείς και συνειδητά προσκολλημένοι στη συνήθεια.

Αλλαγή στα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα ζητήματα της ζωής μας

Οι μήνες και τα χρόνια περνάνε και αν μια σκεφτούμε τι κάναμε για να αλλάξουμε αυτά που κατά καιρούς μας ενοχλούσαν, μάλλον θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως δεν κάναμε τίποτα στην πραγματικότητα που να έδωσε το έναυσμα για την έναρξη μίας καινούριας ζωής. Δεν αναφερόμαστε όμως μόνο στον εργασιακό τομέα. Εδώ μιλάμε για όλους τους τομείς. Για τις ανθρώπινες σχέσεις. Για τις φιλικές, τις ερωτικές τις οικογενειακές και για οτιδήποτε θέλουμε να αλλάξουμε, ακόμη και για ένα αυτοκίνητο που θέλουμε να αγοράσουμε ή για ένα διαφορετικό σπίτι για να μείνουμε.

Η απόφαση είναι το ήμισυ του παντός

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι πως αφήνουμε όλα αυτά να μας ενοχλούν και μόλις τα συνηθίσουμε ξεχνάμε πόσο πολύ θέλαμε κάποτε να τα αλλάξουμε. Θα παρομοιάζαμε την κατάσταση αυτή με έναν άνθρωπο που κάθεται μπροστά σε ένα παράθυρο και διαβάζει ένα βιβλίο. Ο ήλιος είναι ακριβώς απέναντί του και το παράθυρο διαθέτει κουρτίνες που όμως είναι ανοιχτές. Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν προτιμάει να κάθεται λίγο στραβά προκειμένου να μην τον χτυπάει ο ήλιος στα μάτια, παρά να σηκωθεί και να κλείσει τις κουρτίνες ώστε να βλέπει καλύτερα και να μην ενοχλείται από τον ήλιο.

Κι όμως δεν κάνουμε το μεγάλο ή μικρό βήμα

Ο λόγος που το κάνει αυτό; Άγνωστος. Δεν εξηγείται λογικά κι όμως συμβαίνει. Βαριέται; Τον απωθεί η ιδέα μιας ιδανικής κατάστασης; Το θέμα στο παράδειγμά μας είναι να κατανοήσει για ποιο λόγο δεν θέλει να κλείσει τις κουρτίνες. Μήπως το σκοτάδι τού φέρνει μελαγχολία; Μήπως δεν θέλει να αφοσιωθεί πλήρως στο βιβλίο του; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ανακαλύψει μόνος του. Έτσι και στη ζωή λοιπόν. Μήπως στην πραγματικότητα δεν αλλάζουμε τη ζωή μας για εντελώς ανεξήγητους ή λάθος λόγους;

Ας αφήσουμε όμως πίσω την αναποφασιστικότητα και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ας υποθέσουμε πως ένας υγιής νοητικά άνθρωπος θέλει πάρα πολύ να αλλάξει τη ζωή του. Θα πρέπει καταρχάς να ακολουθήσει μερικά πολύ συγκεκριμένα βήματα.

Πρώτο βήμα: Γιατί ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα

Για πιο λόγο θέλουμε να αλλάξουμε ζωή μας; Τι ακριβώς μας ενοχλεί στις παρούσες συνθήκες; Πρέπει να αναλογιστούμε τι είναι αυτό που μας φθείρει καθημερινά και χρήζει αλλαγής. Θα εκπλαγούμε μόλις συνειδητοποιήσουμε πως πολλές φορές δεν είναι το προφανές αλλά μία λεπτομέρεια που έχουμε αφήσει να διαιωνίζεται. Βρείτε λοιπόν τι ακριβώς σας ενοχλεί και οραματιστείτε πως θα ήταν η ζωή σας αφού αφαιρούσατε το συγκεκριμένο πράγμα από την καθημερινότητά σας.

Δεύτερο βήμα: Πώς θα θέλαμε να είναι η ζωή μας

Μία πολύ ευχάριστη διαδικασία στην οποία μπορείτε να υποβάλλετε τον εαυτό σας είναι το να φαντασιωθείτε λεπτομερώς την ιδανική για εσάς ζωή! Σκεφτείτε τι θα θέλατε να κάνετε τώρα. Πού, με ποιον και υπό ποιες συνθήκες θα θέλατε να ήσασταν. Είναι πολύ σημαντικό να θέλουμε. Μπορεί να ακούγετε αυτονόητο αλλά τις περισσότερες φορές γκρινιάζουμε για όσα μας ενοχλούν χωρίς να έχουμε κατασταλάξει σε αυτά που θέλουμε.

Τι είναι λοιπόν για εσάς η ιδανική ζωή; Μπορείτε να αρχίζετε να σκέφτεστε τον εαυτό σας σε μία θέση που δεν είχατε σκεφτεί πριν. Μπορείτε να φανταστείτε που θα ήταν το ιδανικότερο μέρος να ξυπνούσατε και που θα ήταν ιδανικά να πηγαίνατε μετά!

Δείτε το σαν παιχνίδι. Αφιερώστε ένα Σαββατοκύριακο για παράδειγμα ή κάποιες μέρες που δεν εργάζεσθε. Ξυπνήστε το πρωί. Ρίξτε νερό στο πρόσωπό σας κάντε ένα ντους ντυθείτε όμορφα και σκεφτείτε πού θα θέλατε να πάτε! Κάντε το πράξη αν είναι εφικτό. Φανταστείτε ότι αυτό το κάνετε κάθε μέρα. Ασχοληθείτε με πράγματα που αγαπάτε. Σας κάνει αυτό ευτυχισμένους;

Τρίτο βήμα: Ας περάσουμε στην πράξη!

Μπορούν οι ιδανικές καταστάσεις που έχετε στο μυαλό σας να πραγματοποιηθούν; Είναι εφικτή η υλοποίησή τους και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει; Χρειάζεται να θυσιάσετε κάτι άλλο προκειμένου να τις επιτύχετε; Αξίζουν αυτές τις θυσίες; Μόλις βάλετε σε μία σειρά τις σκέψεις και τις επιθυμίες σας, θα διαπιστώσετε πως πολλά από αυτά για τα οποία γκρινιάζετε στη ζωή σας, είναι δικές σας συνειδητές επιλογές, που σίγουρα είχαν γίνει προκειμένου να κερδίσετε κάτι.

Αν κερδίζετε όντως κάτι από αυτές σκεφτείτε λίγο καλύτερα το ενδεχόμενο να μην χρειάζεται να αλλάξετε τις καταστάσεις, αλλά τον τρόπο που τις αξιολογείτε μέσα σας. Αν δεν κερδίζετε κάτι πλέον, απλά αποδεχτείτε πως είχατε κάνει ανθρώπινα μία λάθος επιλογή και προσπαθήστε να την αλλάξετε.

Στο 90% των δυστυχιών μας είμαστε οι κύριοι υπαίτιοι. Μην αυτοκατηγορείσθε όμως, απλά προσπαθήσετε να αλλάξετε την φιλοσοφία και τη στάση σας απέναντι στη ζωή.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος κύκλος σεμιναρίων Believe In You: «Αντιμετωπίζω τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής»

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.